Een kijkje in de keuken van VCK

DSCF5577

Ik ben geïnteresseerd en wil vrijblijvend wat meer te weten komen!

Vereniging Campus Kabel verzorgt het televisiesignaal op de campus. Dat wist je natuurlijk al! Maar hoe doen ze dat? Wat komt er allemaal kijken bij het aanbieden van analoge en digitale televisie?

De ruimtes

VCK heeft meerdere ruimtes tot haar beschikking.

Bezig met klussen in het kopstation

Technisch is het zogenaamde ‘kopstation’ in de Vijhof het belangrijkst, hier wordt namelijk voor het grootste gedeelte het analoge en digitale (IPTV) televisiesignaal gemaakt. Vier patchkasten in deze ruimte zijn gevuld met servers, modulators, satellietontvangers en andere apparatuur. Alles bevindt zich op een verhoogde systeemvloer zodat er snel gestructureerd nieuwe verbindingen tussen apparatuur gemaakt kunnen worden. Direct boven het kopstation op het dak van de Vrijhof is voor VCK een metalen frame geplaatst waar een zestal schotels geplaatst zijn.

De vergaderruimte aan de Calslaan

Wekelijks komt het bestuur samen in de kelder van Calslaan 5. Hier bevindt zich een gezellige ruimte met banken, televisie en whiteboard voor vergaderingen en een kleine werkplaats voor reparaties. Ook zijn er hier vier werkplekken voor het besturen van de vereniging en om te nerden.

Verder zijn er nog een aantal technische ruimtes voor opslag en het doorgeven van signaal verspreid over de campus op o.a. Campuslaan en Witbreuksweg.

IPTV

Via IPTV worden tegenwoordig zo’n 120 zenders verspreid over het netwerk van de campus. Ook het verhaal achter IPTV begint in het kopstation.

servers

Eén van de racks met servers

Een aantal zenders van IPTV wordt direct via glasvezel geleverd door één van onze leveranciers uit Hilversum, maar veel streams worden tegenwoordig door VCK zelf gemaakt. De zenders worden ontvangen via schotels en digitale televisie (DVB-C). Met zes servers gevuld met satellietontvangers en DVB-C kaarten worden de zenders ontvangen en gedecodeerd. Zo voegt iedere server meerdere zenders toe aan het netwerk van de universiteit. Alle servers zijn professionele 19″ servers van o.a. Dell en HP met meerdere processoren en harde schijven in RAID-opstelling. De servers moeten robuust zijn en er is veel rekenkracht nodig om meerdere zenders tegelijk te decoderen. Op alle servers van VCK wordt gebruik gemaakt van Debian, vooral voor de stabiliteit en omdat het gemakkelijk is om via een eigen repo om eigen software uit te rollen over al onze servers.

Een IPTV-server met meerdere satellietkaarten

IPTV over het netwerk van de universiteit verspreid met multicast. Hierbij worden de streams slechts eenmaal naar de switches van de campus verstuurt en kunnen de gebruikers de stream ontvangen door deze aan te vragen bij de switch. Op. Dit komt er op neer dat je als kijker alleen maar verbinding hoeft te maken met een speciaal multicast IP-adres. De switch stuurt dan de aangevraagde stream door.

Als er een zender uitvalt wordt dat VCK automatisch gemeld via een notificatiesysteem. Het configureren van de servers en het instellen welke zenders van de satelliet moeten worden ontvangen wordt nu nog handmatig via SSH gedaan. VCK is bezig software te schrijven dat dit allemaal moet automatiseren zodat er bijvoorbeeld via één webinterface eenvoudig een zender toe te voegen is zonder dat daarbij op de juiste server ingelogd hoeft te worden.

Analoge televisie

De schotels van VCK op het dak van de Vrijhof

Natuurlijk biedt VCK ook nog steeds analoge televisie aan. Ook dit signaal begint in het kopstation. Een gedeelte van het signaal komt hier binnen van Ziggo. VCK filtert met een zelfgebouwd analoog filter een groot gedeelte van het signaal weg zodat er ruimte over is om zelf zenders toe te voegen.

Satellietontvangers ontvangen zenders via de schotel en geven die analoog door aan modulatoren. De modulatoren zetten de zenders op een bepaalde frequentie (kanaal) op de kabel en zo wordt het

Pieter en Simon bezig met hele lastige dingen :)

Pieter en Simon bezig met hele lastige dingen 🙂

analoge signaal gevuld met een groot aanbod aan zenders. Via coaxkabels in de Vrijhof komt het VCK-signaal in de technische ruimte bij een glasvezel laser die het signaal distribueert naar verschillende plekken op de campus. Vanuit die plekken wordt er via het coaxnetwerk van VCK het signaal doorgegeven naar alle flats.

Jij bij VCK?

Actief worden bij VCK betekent niet dat je uren per week bezig bent waardoor je studie eronder lijdt. VCK heeft verschillende technische en niet-technische projecten waar je aan kunt werken. Dat kan een uurtje per week zijn of eenmalig een paar weekenden.

Ik ben geïnteresseerd en wil vrijblijvend wat meer te weten komen!